Skip to main content

Çigdem Çinar

Over Çigdem Çinar

Vaktherapeute Beeldende Therapie, Kickboks- en mindfulness trainer. In mijn vrijetijd mediteer, lees of ben ik creatief bezig. Ik werk in een PTSS kliniek als Beeldend therapeute, geef kickbokslessen en op aanvraag mindfulness. Als beeldend therapeute bied ik mensen met psychische klachten ruimte om uiting te geven aan gevoelens die moeilijk te vatten zijn in taal. Deze vorm biedt veel inzicht in onbewuste –  of onverwerkte emoties die ongezond gedrag in stand kan houden. Inzicht in deze ingesleten patronen kan helpend zijn om met nieuw gedrag te experimenteren.

Sinds mijn adolescentie beoefen ik Muay Thai en kickboksen. Als jonge topsporter heb ik geleerd me te focussen en mijn krachten fysiek èn mentaal te bundelen. Ik heb op hoog niveau gesport en getraind. Op mijn 18de en mijn 22ste leeftijd behaalde ik een Nederlands en Europees titel en heb ik meerdere partijen in het buitenland gevochten. Als geen ander weet ik hoe het is om onder druk te presteren en om te gaan met bijzonder veel spanning. Maar ook hoe ik spanning kon reguleren. Deze technieken van spanning regulatie pas ik regelmatig toe in het trainen en begeleiden van mensen. Sinds drie jaar geef ik les als kickboks-trainer binnen een sportschool waar ik vrouwen, mannen en kinderen train om weerbaarder en veerkrachtiger in het leven te staan.
Door het beoefenen Muay Thai ben ik jaren geleden in contact gekomen met meditatie. Deze combinatie zorgden voor een goede balans in mijn leven. Door de positieve effecten is meditatie een rode draad geworden in mijn leven. Ik werd me meer bewust van mijn gedrag en leerde hierdoor mijn keuzes bij te stellen. In 2010 volgde ik een mindfulness training en diverse stilte retraites in Mahassi stijl. Daarop besloot ik de opleiding tot mindfulness-trainer te volgen. Tevens volgde ik de basistraining Acceptence Commitment Therapie.

Beide invalshoeken leerden mij hoe ik mensen onder andere kan begeleiden met de grillen van het leven en hoe men meer psychische flexibiliteit kan ontwikkelen. Ik zet de technieken van mindfulness regelmatig in mijn trainingen en therapieën. In mindfulness ervaren mensen de kracht van zelfobservatie. Met focus het ontwikkelen van meer lichaamsbewustzijn en inzicht in het denken, voelen en gedrag. Daarnaast leer en train ik mensen hoe ze uit de doe-modus kunnen komen om meer lerend te – zijn.

Kenmerken Çigdem Çinar

Betrokken

Hoe meer aandacht en we betrokken zijn bij wat we doen - hoe rijker de ervaring, ook in je relaties. Aandacht geven en betrokken zijn met jezelf en de ander is misschien wel het mooiste wat er is. Het doet ons verbinden en haalt ons uit isolement. Het is een heel bijzondere en waardevolle ervaring, noodzakelijk om je onderdeel te voelen uit een groter geheel.

Gelijkwaardig

Soms ervaren we gevoelens waardoor we niet onszelf kunnen zijn bij anderen. Je voelt je onzichtbaar, past je aan of laat weinig van jezelf horen. Het is verschrikkelijk om niet gezien en gehoord te voelen. Ik vind het belangrijk een niet oordelende-, maar nieuwsgierige houding aan te nemen. Waardoor je uitgenodigd wordt om tot nieuwe inzichten te komen die je keuzes zullen beïnvloeden.

Humoristisch

Het leven kent veel moeilijkheden. Dat weet ik uit eigen ervaring, de hobbels en de obstakels die ik zelf heb moeten overwinnen. Situaties op afstand bekijken en het relativeren is nodig. Humor geeft vaak wat lucht. Lucht en ruimte zijn nodig om dingen in juiste perspectief te zien.

Doen + ervaren + reflecteren = veranderen