Skip to main content

De Roos van Leary is wel een erg ingewikkeld instrument”, ik vroeg wat er zo ingewikkeld was. Er ontstond een leuk gesprek over dat de toepassing van de Roos en in mijn ogen verkeerd gebruikt werd. De Roos van Leary is niet ingewikkeld, interactie is soms ingewikkeld.  

Ik ken de Roos van Leary uit de tijd dat ik op de Dommel, ‘de sociale academie’. Handboek groepsdynamiek van Remmerswaal. Het liefst gebruik ik de Roos op de vloer of online in een carrousel oefening, eventueel samen met een trainingsacteur. Deelnemers vinden het model verhelderend om te zien, uit te proberen en te ervaren hoe interactie werkt. De Roos is een instrument om naar je eigen interactie te kijken, welke voorkeuren heb je je eigen gemaakt, waar loop je in vast?

Er zijn veel snel testen op het web te vinden. Origineel, vul je de uitgebreide test over jezelf in en laat je deze door 3 anderen over jou invullen. Dat geeft een beeld over hoe je jezelf ziet en hoe anderen je communicatie ervaren. Vind je nou de Roos ingewikkeld dan is het goed er een training over te volgen. Dat kan o.a. bij Cor de Jong, die de roos veelvuldige gebruikte binnen de verslavingszorg en de scholing voor artsen. Hij gebruikt de gevalideerde interpersoonlijke checklist kortweg ICL-R, de roos in tien interactie varianten. De Leary Academy heeft de Roos als basisinstrument in interactie in acht interactie varianten. Zij leiden hiertoe trainers en coaches op. Het interpersoonlijke profiel geeft een heldere weergave van de interactie, hoe je daarin jezelf ziet en hoe anderen je zien. Een mooie basis voor een traject om tot verheldering, verandering en verdieping te komen.

Iemand die de Roos ingewikkeld vindt raad ik aan een training te volgen om de methodiek goed te leren kennen. Loop je zelf vast in de interactie plan dan een koffiemoment. Dan kijken we samen of een van de ME trainingen in combinatie met een coach moment passend voor je is.