Goed samenwerken is een kunst
Goed samen werken begint bij jezelf. Stel jezelf open om elkaar echt te leren kennen en blijf niet vasthouden aan die befaamde eerste indruk. Ben nieuwsgierig naar die ander en naar jezelf in het contact. Zo ontdek je niet alleen elkaars talenten en gedragspatronen, maar ook de dynamiek tussen jullie. Je leert de manier waarop iemand denkt kennen en waarom iemand op zijn of haar manier reageert. Dat helpt om het verschil te blijven zien tussen iemands inhoudelijke bijdrage en jullie onderlinge dynamiek en te weten wanneer welk van die twee feedback nodig heeft.
Blijf daarom ook tijdens een samenwerking oor en oog houden voor alles wat jouw andere teamleden en samenwerkingspartners bezighoudt. Het gevoel van wederkerigheid krijgt zo kans te groeien. En dat heeft een positief effect op de sfeer en zorgt voor meer plezier
Een mix van vaardigheden, kennis en ervaringen
Je neemt als medewerker jouw eigen vaardigheden, kennis en eigenschappen mee. De manier waarop je als team vervolgens met die verschillende kwaliteiten omgaat, bepaalt grotendeels de uitkomst van de samenwerking. In een vloeiend verlopende samenwerking benut en versterk je elkaars kwaliteiten en eigenschappen. Iedereen kan dat waar hij of zij goed in is kwijt in zo’n samenwerking, met mooie resultaten tot gevolg.
Dat was wat gebeurde toen ik ooit een nieuwe collega inwerkte. Ik ontdekte dat hij goede contactuele eigenschappen had, makkelijk contact legde met anderen en doelgericht bleef. Zelf zat ik door mijn kennis en ervaring te lang op de inhoud. We vulden elkaar daardoor goed aan en konden onze klanten zo nog beter van dienst zijn. Dat maakt samenwerken leuk.
Bewustwording in welke fase jezelf zit is essentieel
Door bewust te zijn van je eigen fase en die van de ander kun je nog beter op elkaar op elkaar inspelen en ontstaat er wederzijds begrip. Zeker als je zo anders in het werk staat en toch gezamenlijk voor eenzelfde resultaat wilt gaan. Blijf nieuwsgierig naar die ander.
Wil je je verdiepen in samenwerken en daarbij ondersteuning?
De LVSC, beroepsvereniging voor professionele begeleiders heeft een mooi overzicht van professionele begeleiders. Een van deze trainingen bieden handvaten:
Alle trainingen zijn online en bestaan uit online lesmateriaal, groepsbijeenkomsten en individuele coach-sessies.