Enkele definities op een rij
Leren van en met elkaar
Intervisie is een professionele uitwisseling tussen medewerkers die werkzaam zijn in hetzelfde vakgebied of met dezelfde doelgroep. Het doel is de deskundigheid van de betrokkenen te bevorderen en de kwaliteit van het werk en/of de samenwerking te verbeteren.
Intervisie is een gestructureerde vorm van intercollegiaal contact en geeft de deelnemers gelegenheid elkaar te bevragen, te ondersteunen en feedback te geven. Intervisie biedt een professionele basis om van en met elkaar te leren.
Intervisie is ook een inspirerend en beproefd ontwikkelingsinstrument voor een organisatie. Het biedt een hoog professioneel rendement met een meerwaarde voor de langere termijn.
Intervisie is een groepsetting waarin collega’s beroepsmatig met én van elkaar leren.
Bij voorkeur beslaat intervisie een afgesproken periode, met 5 tot 7 vaste deelnemers.
Intervisie is een methodische groepsreflectie. Professionals bespreken bij intervisie werkervaringen en helpen elkaar beter te functioneren. Intervisie is een reflectiemethode waarmee collega’s elkaar helpen om beter te worden in hun werk. Deelnemers aan een intervisiegroep komen meestal op vrijwillige en gelijkwaardige basis regelmatig samen.
Intervisie maakt onderdeel uit van het kwaliteitsinstrument van diverse beroepsgroepen:
Organisaties faciliteren intervisie als zij de meerwaarde van deze reflectie erkennen in het dagelijks functioneren van hun medewerkers (persoonlijke en professionele hygiëne) en de kwaliteit van zorg (de best mogelijk zorg voor de klant).
Intervisie kan plaatsvinden per beroepsgroep, per beroepenveld en vanuit de samenwerking als team, zowel multi- als monodisciplinair samengesteld.
In intervisie is een open – systemische blik essentieel:
Intervisie is gericht op het verder ontwikkelen van een professionele houding vanuit meerdere perspectieven en dimensies. We onderscheiden daarin de volgende dimensies:
INHOUD
De onderwerpen kunnen bepaald worden door de deelnemers van de intervisiegroep zelf, de organisatie of de beroepsvereniging.
Een voorbeeld van intervisie inhoud vanuit een beroepsvereniging SKJ:
Reflectie is een vorm van nadenken over het (eigen) handelen in een praktijksituatie, waarvan je kunt leren. Doel van reflectie is het verbeteren van uw professionele handelen, zodat u nog betere hulp kunt bieden. Het gaat bij reflectie niet om reflecteren op het proces van de cliënt, maar juist om reflectie op uw eigen proces
als hulpverlener. U reflecteert op uw handelen en betrekt daarbij de kennis en kunde waarmee u uw handelen kunt uitleggen en onderbouwen. Uw professionele standaarden (beroepscode en vakinhoudelijke richtlijnen) kunnen hierbij helpen. Deze manier van reflecteren ondersteunt uw vakinhoudelijke ontwikkeling.
Er worden drie dimensies onderscheiden bij reflecteren:
En kan ik uitleggen waarom? (Technisch instrumentele dimensie)
En hoe komen deze tot stand? (Normatieve dimensie)
Deze drie dimensies komen in samenhang aan bod.
Verder lezen:
Hendriksen, J., Intervisie: op zoek naar de kracht in jezelf om samen met anderen te leren (12,5 pagina’s)