Kernkwadrant en kernkwaliteiten Copy

Kernkwadrant en kernkwaliteiten

Geen enkel mens is hetzelfde. Zelfkennis is een voorwaarde in deze tijd snelle veranderingen en ontwikkelingen, een voorwaarde waar mensen werken met mensen. Zelfkennis houdt in dat we weten waar we goed in zijn, wat onze echte kwaliteiten zijn en wat de vervormingen van onze positieve kwaliteiten zijn.

Kwaliteiten kun je ontwikkelen, vaardigheden kun je aanleren. Iedere kernkwaliteit heeft een zonzijde en een schaduwzijde. Het kernkwadrant laat eigenschappen zien in hun onderlinge verband. Het maakt het mogelijk kwaliteiten en uitdagingen bij zichzelf en anderen te ontdekken. Wat het tevens laat zien, is dat het wel eens zo zou kunnen zijn dat men kan leren van waar men ‘allergisch’ voor is. Mensen die gedrag vertonen waar je allergisch voor bent kunnen je veel bieden. Je allergie is hun valkuil en achter die valkuil zit een kwaliteit die voor jou een uitdaging zou kunnen zijn.

De schaduwkant is de valkuil, niet het tegenovergestelde maar een ‘doorgeschoten’ kernkwaliteit, vervormingen genoemd.

B.v. daadkracht kan doorschieten in drammerigheid. De uitdaging is de positief tegenovergestelde kwaliteit van de valkuil, bij daadkracht is dat wellicht geduld.

Maakt een kernkwadrant voor jezelf

Maakt een kernkwadrant voor jezelf