2.03: Kernkwadrant en kernkwaliteiten

Geen enkel mens is hetzelfde. Zelfkennis is een voorwaarde waar mensen werken met mensen. Van belang om onderscheid te maken tussen jezelf en de ander. Om de ander volledig te kunnen zien en te weten welke eigenschappen van jezelf daarin geraakt worden. Zelfkennis houdt in dat we weten waardoor we gedreven worden, waar we goed in zijn en waarin we doorschieten. Hoe onze opvattingen en overtuigingen ontstaan zijn en hoe deze doorklinken in onze waarden en attitude. Er zijn diverse manieren om je zelfkennis te vergroten. Hier maken we gebruik van het kernkwadrant. 

Kwaliteiten kun je ontwikkelen, vaardigheden kun je aanleren. Het kernkwadrant laat eigenschappen zien in hun onderlinge verband. Het maakt het mogelijk kwaliteiten en uitdagingen bij zichzelf en anderen te ontdekken en te bespreken. Wat het tevens laat zien is dat men kan leren van waar men ‘allergisch’ voor is. Mensen die gedrag vertonen waar je allergisch voor bent kunnen je veel bieden. Als jouw allergie hun valkuil is kan dat in de samenwerking tot irritaties leiden. Als je achter die valkuil op zoek kunt gaan naar de kwaliteit Kan dat weer een uitdaging voor je zijn. Je kunt een kernkwadrant bekijken op persoonsniveau, op samenwerkingsniveau in teams en op organisatie niveau.

Binnen intervisie kun je kijken naar ieders kernkwadrant. heb je te maken met een samenwerkingsverband in intervisie dan kun je kijken welke kwaliteiten of vervormingen elkaar versterken, waar welke uitdagingen en allergieën elkaar raken, welke uitdagingen er liggen op samenwerkingsniveau.

Hier een voorbeeld van een kernkwadrant op individueel niveau. Daadkracht kan doorschieten in drammerigheid. De uitdaging is de positief tegenovergestelde kwaliteit van de valkuil, bij daadkracht is dat wellicht geduld.

Maakt een kernkwadrant van jezelf in een specifieke rol of taak. 

Onder benodigdheden is een leeg kernkwadrant te vinden. Je kunt gebruik maken van de voorbeeld kwaliteiten en vervormingen. Deze kunt je ook zelf aanvullen.

Onder aan de pagina vind je de mogelijkheid je kernkwadrant te uploaden. Als je dit wilt bespreken tijdens het coachmoment.

Maakt een kernkwadrant over jezelf